Ekologiskt är inte lösningen för en hållbar kaffeproduktion

För att säkra odlarnas och kaffets framtid räcker det inte att köpa ekologiskt, det behövs en bredare syn på hållbarhet. Kaffe kan odlas hållbart utan att vara ekologiskt, men kunskapen kring hållbar odling är generellt mycket låg. Det arbetar Zoégas för att förändra.

Idag ser vi en hög efterfrågan på ekologiskt kaffe och efterfrågan ökar. Ca 20 procent av allt kaffe som säljs i dagligvaruhandeln är ekologiskt märkt, men endast 3,6 procent av världens totala kaffeproduktion är ekologiskt odlad. Det är inte en hållbar utveckling.

Små odlingar har inte råd
70 procent av världens kaffebönder har små odlingar som är mindre än 0,5 hektar. De har ofta väldigt små ekonomiska möjligheter att investera i ekologisk odling. Genom att driva utvecklingen av hållbart kaffe - vilket inkluderar social och ekonomisk hållbarhet på lokal nivå - arbetar Zoégas tillsammans med kaffebönderna för att kunna öka mängden hållbart kaffe. Detta sker inom det långtgående hållbarhetsinitiativet Coffee by Women där Zoégas erbjuder bönderna gratis utbildningar i hållbar odling.

– Inom vårt hållbarhetsarbete har Zoégas utbildat mer än 50 000 kaffebönder sedan starten 2011. Minst 30 procent av de som utbildas i våra projekt ska vara kvinnor eftersom alla behövs för att säkra morgondagens kaffe. Utbildningarna ger otroligt fina resultat där fler bönder höjer kvaliteten och får ut mer kaffe per planta. Utbildning är nyckeln till att kunna forma sin egen framtid, säger Minette Rosén, råkaffeansvarig på ZOÉGAS.

Hållbar kaffeodling ger resultat
Hellen Kathugu Machere är en av alla odlare som deltagit i Zoégas hållbarhetsprojekt i Östafrika. Före utbildningarna producerade Hellen 350 kilo kaffebär på 50 kaffebuskar. Inom ett år efter utbildningarna producerade hon 800 kilo bär, som dessutom var av högre kvalitet än tidigare. Förutom ökad tillgång på hållbart kaffe gör utbildningarna att livskvaliteten hos bönderna ökar. Hellen har redan kunnat bygga ett nytt hus, sätta sina barn i skolan och köpa en mjölkko.

– Kaffe måste odlas på ett miljömässigt och socialt hållbart sätt och odlarna måste samtidigt tjäna pengar på det. För att vi ska lyckas med en omställning till hållbar odling för hela kaffeindustrin, krävs ett mindre fokus på ekologisk odling och ett större fokus på ökad hållbarhet i alla led, avslutar Minette Rosén.