Få en glasstronomisk upplevelse du sent glömmer hos KöldSommaren är äntligen här och likaså varma dagar. Det finns knappast något bättre än att svalka sig med en god glass på en strålande dag. Malmöföretaget Köld utlovar en smakupplevelse utöver det vanliga med deras gräddglass och växtbaserade glass som är gjord på de bästa råvarorna. Hos Köld finns bland annat glass gjord på cashewnötter eller kokospuré för den som undviker laktos.

Det var i San Francisco under sommaren 2013 som grundarna av Köld, Peter Svanberg och Alex Wesolowski, lärde känna varandra. En dag när de satt och avnjöt varsin glass beklagade sig Alex, som är vegan, över glasserbjudandet i Sverige. Vännerna kände att branschen behövde roligare smaker och fler alternativ. Detta ledde till att Peter och Alex började göra egen glass tillsammans i Peters lägenhet.
– Eftersom vi ville hitta på roligare smaker gick jag bland annat till tébutiker. Där köpte jag in massvis av smaker för att experimentera vad som skulle kunna vara gott. Vårt mål var att skapa glassar där smaken stod i centrum och styrde val av råvaror, ingredienser och tillverkningsmetod, säger Peter Svanberg, vd på Köld.  

Finns på flera ställen i Skåne i sommar
Det var inte bara Alex och Peter som hade efterfrågat en glassrevolution, för när Köld serverade sin första glass i en popupbutik i Malmö sommaren 2015 blev de överraskade av det stora intresset. Sen dess har Köld öppnat på tre adresser i Malmö, en ny huvudbutik på Friisgatan 14, en butik på Mitt Möllan och en på Ribersborg. I sommar kommer deras glass även finnas tillgänglig på Museikiosken i Falsterbo, Tiosken i Skånes Tranås på Österlen och Snäckans Café i Båstad.
– På Friisgatan har vi all produktion och utveckling. Hälften av våra glassar är gräddglass och hälften är växtbaserade. Länge har det enda alternativet för veganer bara varit sorbet och ofta innehåller den mycket socker och is, men lite bär. Det har vi ändrat på, berättar Peter.

Vill du hålla dig uppdaterad om Köld? Följ deras Instagram.

Krämig och utsökt
Kölds växtbaserade glass och sorbet har rena smaker utan att vara för söta. Det höga bärinnehållet gör att sorbeterna är mycket smakrika.
– Vår växtbaserade glass har massvis med udda kombinationer, så som Cashew Saltlakrits, Chokladboll med kokos, choklad och kaffe och sorbet med mango, lime och ingefära. Vi har även mycket goda gräddglassar med bland annat smakerna Fikon & Amaretto, Dulce de Awesome med valnöt och choklad och en äkta Saltkaramellglass med några nypor rökt salt. 

Gör din alldeles egna glass
Om man är sugen på att provsmaka en massa glass kan man boka ett Smakevent, eller göra sin egen glass på en Workshop, allt i Kölds produktionskök på Friisgatan.
– Man får även konstruera en egen glass. Där man får vara väldigt kreativ, när dagen sedan är slut får man ta med sig hela fem liter glass, avslutar Peter Svanberg.  

Om Köld
Vi börjar med smaken, och väljer därefter den bas som skapar den bästa smakupplevelsen. Vi har gräddglass och växtbaserad glass på cashew, kokos samt sorbet.

Vi erbjuder 12 glassar om dagen och roterar efter säsong och humör.

Vår huvudbutik och produktionslokal ligger på Friisgatan 14.

Följ oss på Instagram.