Allt fler svenskar väljer bort kött i sin kost, vissa helt och hållet och andra mer sporadiskt. Trenden har gett ett stort uppsving för vegetariska alternativ – där tofu, den över 2000 år gamla råvaran från Asien, snabbt blivit vardagsmat i svenska hushåll.
– Vår familj flyttade från Kina till Sverige 1998. Vi tog med oss gammelmormors tofurecept och började göra tofu i vårt eget kök – något som välkomnades med öppna armar, säger Joceline Lu, produktchef på Yipin och dotter i familjen.
Matprodukten tofu, gjort på sojabönor, har på senare år blivit en stor succé, och det är enkelt att förstå varför. Den neutrala smaken gör den mycket användbar i tillagning av olika rätter, i alltifrån husmanskost till asiatiskt och italienskt – samtidigt som det är rikt på både protein och kalcium.
Idag finns högkvalitativ tofu i alla livsmedelsbutiker, men så har inte alltid varit fallet. Det menade åtminstone familjen Lu, i samband med sin flytt till Sverige från Kina – tofuns hemland.
Vad är tofu egentligen? Läs mer här!
Från kök till fabrik
När familjen Lu flyttade till Sverige 1998 kände de snabbt en avsaknad av riktigt bra tofu, så som den var hemma i Kina. Med hjälp av sin gammelmormors tofurecept valde de att själva producera god tofu direkt från sitt egna lilla kök.
Tofun blev snabbt populär och familjen cyklade ut till vänner och grannar för att dela med sig.
– Ordet spreds om en svensk tofu och efterfrågan växte rejält. Till slut fick vi lämna köket för att bygga en egen tofufabrik, vilket var starten på det som är idag, förklarar Joceline.
Att tofun blivit allt mer populärt på senaste åren går inte att förneka, och den ökade efterfrågan visar sig tydligt. Joceline exemplifierar detta genom att berätta att det i bland annat Nyhetsmorgon serverats tofu vid en mängd olika tillfällen, och att kända kockar såsom Jennie Walldén och Erik Videgård lagar många spännande rätter med tofu.
– Sen är det ju även så att allt fler restauranger börjar servera maträtter med tofu, och det är inte sällan som tofu finns att hitta på menyn, säger hon.
Så tillagar du tofu – 7 enkla (och goda) sätt
I tofufabriken i Vallentuna tillverkas tofu i en mängd olika smaker, alltifrån alspånsrökt tofu till vegansk skagenröra och friterad tofu. Den spännande kombinationen mellan asiatiskt och svenskt har fungerat som inspiration för de senaste årens innovationer.
Tofu som vegetariskt alternativ
Joceline själv berättar att hon ser en ljus framtid för tofun i Sverige, när allt fler ser sig om efter vegetariska alternativ. I samband med det nya året är det dessutom en bra idé att åtminstone börja testa på, menar hon.
– En väldigt populär maträtt som kan göras helt vegetarisk är stroganoff med alspånsrökt tofu istället för korv, eller currygryta med friterad tofu istället för kyckling. Det är riktigt enkelt att laga vegetarisk mat, och det finns egentligen ännu fler sätt att laga sin mat på med hjälp av tofu.
Hon förklarar vidare att tofu innebär en värld av möjligheter i matväg. Alspånsrökt tofu är god i pasta, sallad och som pålägg, friterad tofu i wok och grytor (som alternativ till kyckling) och örtmarinerad tofu är toppen i pasta och sallader.
– Det, och väldigt mycket mer, finns i vårt sortiment. Nästa gång du handlar – se till att hålla utkik efter våra gulsvarta förpackningar!, avslutar hon.
Recept: Så lagar du en underbar tofu stroganoff
Tid: 20 minuter
Mängd: 4 portioner
Du behöver:
• 2 x 230 g Yipin alspånsrökt tofu
• 1 gul lök
• 1 vitlöksklyfta
• 1 röd paprika
• 2 msk rapsolja
• ½ msk vetemjöl
• 2 ½ dl havregrädde
• 5 msk tomatpuré
• 1 msk japansk sojasås
• 2 tsk paprikapulver
• salt och peppar
• färsk persilja
• ris
Så här gör du:
1. Skiva din tofun i tjocka stavar på cirka 1,5 cm. Hacka lök och finhacka vitlök. Skär sedan paprika i mindre bitar.
2. Värm upp en stekpanna med rapsolja på medelhög värme. Stek lök, vitlök och alspånsrökt tofu tills tofun fått en krispig och gyllene stekyta.
3. Sänk värmen en aning och ha i ytterligare 1 msk olja och blanda i vetemjöl. Rör om väl.
4. Lägg i paprika i pannan. Tillsätt grädde, tomatpuré, sojasås och paprikapulver. Låt puttra på låg värme en stund och smaka av med salt och rejält med peppar.
5. Servera din tofu stroganoff med kokt ris och färsk persilja. Smaklig måltid!
Recept: Gör en supergod röd curry med tofu
Tid: 30 minuter
Du behöver:
- 2 x 200 g Yipin friterad tofu
- 1 msk olja
- 1 ½ röd paprika
- 1 msk ingefära, riven
- ½ röd chili
- 200 g bambuskott, avrunna
- 100 g sockerärtor
- 2 st lime
- 3 msk röd currypasta
- 600–800 ml kokosmjölk
- salt
- ris
- svarta sesamfrön
Så gör du
1. Skär paprikan i strimlor, finhacka chili och riv ingefära. I en varm gryta, häll ned olja och stek tofun, paprika, bambuskott och sockerärtor tills de fått färg.
2. Tillsätt röd currypasta och juice från en lime. Blanda och häll sedan över kokosmjölken. Tillsätt ingefära och chili. Låt puttra i 15-20 min. Smaka av med salt.
3. Under tiden, koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
4. Servera med ris, skivad lime och toppa med svarta sesamfrön.