”Företagen som är med och elektrifierar Sveriges fordonsflotta”Dedikerade parkeringsplatser för den som kör elbil blir en allt vanligare syn. Kanske har du sett laddstolpar vid din arbetsplats, hotell eller köpcentrum? I takt med att antalet elbilar i vårt land ökar behöver antalet laddplatser följa samma kurva. Att erbjuda laddmöjligheter något som allt fler företag har börjat ta fasta på. Här får du läsa om tre företag som tillsammans med E.ON vill göra det enklare för Sveriges bilister att köra mer hållbart, på el.

 

PÅ TOPPEN AV Romeleåsen har du utsikt i alla väderstreck över den skånska landsbygden. Den gamla jaktstugan som en gång i tiden var belägen på platsen har idag förvandlats och byggts ut till ett populärt spahotell, som lockar gäster från stora delar av Sverige.

– The Lodge är omringat av skog och natur. Och lika självklart som vi är måna om att våra gäster mår bra är vi minst lika måna om att naturen mår bra, säger Camilla Persson, försäljning- och marknadschef på The Lodge.

Som ett nästa steg i hållbarhetsarbetet har spahotellet nu valt att, i samarbete med E.ON, installera laddstolpar, där besökarna kan ladda sina elbilar.

– Eftersom ingen kollektivtrafik går ut till hotellet och vi ser en ökad tillströmning av människor är det extra viktigt att vi gör det vi kan för att minska koldioxidutsläppen, exempelvis genom att våra gäster har möjligheten att ladda sina elbilar på vårt hotell, säger Camilla Persson.

– Vi har sett att laddstolpar är en viktig service för våra kunder. Men jag tror också det är viktigt att erbjuda hållbara alternativ, dels för att ta hand om miljön men även för att visa gästerna var vi står i miljöfrågan. Eftersom hållbarheten är en självklar del i vårt hotell är det även en självklarhet att våra gäster ska kunna resa hit på ett hållbart sätt, säger Camilla Persson.

 I OCH MED ökningen av elektrifierade bilar i samhället och ett ökat hållbarhetstänk hos företagare väljer allt fler arbetsgivare att erbjuda laddningsmöjligheter till sina anställda.

Södra Skogsägarna, eller Södra som det ofta kallas, är Sveriges största skogsägarförening med 51.000 skogsägare som medlemmar. För Södra är elbilar en viktig del i hållbarhetsarbetet.

  Allt vi gör utgår från skogen därför är det oerhört viktigt för oss att jobba mot en mer hållbar framtid, säger Henrik Brodin, projektledare för Ett Fossilfritt Södra på Södra Skogsägarna.

– Våra anställda är beroende av att använda bilar. Dels att ta sig till och från våra olika produktionssajter och till skogsägarna. Många av våra anläggningar ligger på landsbygden och våra anställda behöver kunna pendla med bil. Alla bilresor som sker måste kunna göras på ett hållbart sätt och här kan man ladda sin elbil med lokalproducerad grön el, säger
Henrik Brodin.

I MALMÖ ÄR klimatmålen för framtiden höga. Parkering i Malmö har därför tillsammans med E.ON valt att göra det enkelt för invånarna i Malmö att leva med ett elektrifierat fordon genom att installera laddstolpar i ett flertal parkeringshus.

Under det senaste året har Parkering Malmö installerat 100 laddstationer i sina parkeringshus runtom i Malmö. Men Tomas Strandberg, vd på Parkering Malmö berättar att hållbarhetsarbetet inte stannar av när installationerna är klara. Just nu tittar man på andra hållbara lösningar för att göra infrastrukturen i Malmö mer hållbar.

– Vi håller just nu på att se över möjligheterna med att installera solceller i anslutning till våra parkeringshus. Genom att ladda sin elbil med förnybar el från solen bidrar vi ytterligare till en mer hållbar lösning. Jag tror att det är den typen av lösningar aktörer i samhället måste arbeta utifrån, det handlar inte bara om att installera ett antal laddstolpar och sedan vara nöjd, säger Tomas Strandberg.

– Vi vill göra det enklare för bilförare i Malmö att välja ett mer klimatsmart alternativ. Malmö har idag högt uppsatta mål för hållbara lösningar och för oss är det en självklarhet att bidra till det arbetet, säger Tomas Strandberg.