Här är den nyttiga nöten – som du nog inte hört talas om

Att äta nötter gör gott ur många perspektiv, framförallt träning och hälsa. Många i Sverige älskar allt från cashew till jordnötter och har det som ett nyttigare substitut i tv-soffan, eller för ett uppiggande mellanmål under arbetsdagen. Nu finns nöten som Arash Chark, vd på Nöten by Zeytoon, kallar för en av den mest hälsosamma – och en av världens bäst bevarade hemlighet: Pilinöten.

Oavsett om det handlar om att vara nyttig eller för att ha ett lättillgängligt snack till mellanmålet är nötter en stor favorit hos många. Med många olika alternativ i smakväg och med många produkter på marknaden äter vi mer nötter än någonsin – men än finns fler att upptäcka. Det menar Arash Chark, som förutom sina roller som vd på Nöten by Zeytoon och ägare av pilinöten.se även sålt nötter sedan 1991.

– Pilinöten är en stor nyhet och skiljer sig från många andra, men liknar makademianöten. Den är en av världens mest hälsosamma, och är komplett med protein och alldeles fullproppad av härliga vitaminer. Av alla nötter som finns på jorden är pilinöten den med lägst volym kolhydrater, och högst fettinnehåll. Det gör den till det perfekta keto-snackset!

Listan av dess goda innehåll kan göras tämligen lång. I nöten finns mineraler, magnesium, kalium, fosfor, zink, kalcium, vitamin B och vitamin E vilket är en stor skillnad jämte dess nötkonkurrenter på marknaden.

Vill du läsa mer om nöten? Klicka här!

En hemlighet
För att få fram pilinöten krävs ett, som Arash kallar det, fascinerande jobb vid skörden. Nöten växer vilt på Filippinerna tack vare dess unika klimat i form av vulkanisk mark och en tropisk regnskog, och kraven för att den ska klara sig är stora.

– Det är extremt få som känner till den. I Filippinerna på det område där den skördas har folk så gott som ägnat sitt liv till den, i form av nötfestivaler och hus som är formade efter nöten. Samtidigt så kan du åka en bit därifrån och där har extremt få hört talas om den. I folkmun sägs det att det är världens bäst bevarade hemlighet.

Här kan du köpa Pilinöten

Bra för hälsan
Nöten med sin rika, unika och smöriga smak är inte bara bra för dig som strävar efter ett nyttigt alternativ och en bättre hälsa. Den är även fri från GMO och gluten, samtidigt som den är handplockad för att säkra den höga kvaliteten. Tack vare att den är viltvuxen krävs ingen mekanisk process för att framställa nöten, och kan således avnjutas utan modifierade ämnen. Detta gör nöten till en regelrätt paleoprodukt som inte bara är vegansk – den gör även gott för miljön och ser till att skapa fler jobbmöjligheter.

– Sol, vind och vatten är allt den behöver. That’s it!, avslutar Arash.

Nöten by Zeytoon AB är ett dotterbolag till Zeytoon AB som har varit verksamma inom nöthandel sedan 1991. Vi startade vår verksamhet i anrika Stora Saluhallen där vi fortfarande driver vår kärnbutik.