Har du koll på allt som blir bättre när du lever mer hälsosamt?Varje år släpper Generation Pep Pep-rapporten vilket är en heltäckande undersökning av barn och ungas hälsovanor i Sverige. Årets rapport visar att få barn och unga rör på sig tillräckligt och äter frukt och grönt enligt de rekommendationer som finns. Med den nya kampanjen “Allt blir bättre när du lever mer hälsosamt“ vill Generation Pep därför belysa alla de positiva effekterna vi får av att vara mer hälsosamma.

Generation Pep är en organisation som initierades av Kronprinsessparet år 2016 med målet att engagera hela samhället i arbetet för friskare och mer välmående barn och ungdomar. Initiativet grundar sig i att vi står inför en samhällsutmaning – att majoriteten av barn och unga i Sverige idag rör sig för lite och äter för dåligt. Skillnaden är dessutom stor beroende på vilka förutsättningar barnen växer upp i. Dessa hälsoklyftor vill Generation Pep minska.

I april släpptes Pep-rapporten 2022 och den visade att bara 2 av 10 barn och ungdomar når de rekommendationer som finns kring fysisk aktivitet och endast 1 av 10 barn äter enligt Livsmedelsverkets kostråd kring fisk, grönsaker och frukt. Rapporten visade även att barn och unga spenderar flera timmar stillasittande framför en skärm utanför lektionstid. Utifrån rapporten går det även att se ett samband mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa. Barn och unga som rör på sig regelbundet upplever mindre symptom av ångest och depression. Rapporten visar även att socioekonomi kan påverka den psykiska hälsan. Barn och ungdomar till vårdnadshavare med en låg inkomst upplever i större utsträckning symptom av psykisk ohälsa än barn och ungdomar till vårdnadshavare med en hög inkomst.

Nyfiken på Pep-rapporten? Klicka här

Allt blir bättre när du lever mer hälsosamt
I maj 2022 släppte Generation Pep kampanjen “Allt blir bättre när du lever mer hälsosamt” som syftar till att belysa alla fördelarna som kommer med att leva mer hälsosamt. Rörelse och hälsosamma matvanor minskar risken för många livsstilsrelaterade sjukdomar men en hälsosam livsstil har många fler fördelar än så! Exempelvis bidrar det till att vi kan koncentrera oss bättre, vi blir gladare och får mer energi och orkar mer. Det är nämligen så att när vi är mer aktiva så bidrar det dels till att vi upplever ett högre välbefinnande samtidigt som vår kognitiva förmåga förbättras. Fysisk aktivitet stärker även vår uthållighet även mentalt.

Mer information om kampanjen hittar du här

Dessa är fördelar som hjälper alla människor, oavsett ålder, i vardagen att både prestera bättre i skolan eller på jobbet, orka hitta på roliga grejer med familjen och att må bra såklart.  Kom ihåg – det är aldrig försent att påbörja en mer hälsosam livsstil!

Läs mer: Professor Carl Johan Sundberg berättar om fördelarna med rörelse och hälsosam kost

Försök få in vanorna – och gör det enkelt
Att leva mer hälsosamt behöver inte betyda att du ska ta med familjen ut på en långpromenad i skogen varje dag eller att förbereda mat i timmar för att få i er nyttigheter. Lite gör mycket och att försöka få in en frukt till och fler grönsaker per dag och gå några extra steg kommer man långt med. Då har ni gjort mycket för er hälsa och välbefinnande.

Generation Pep arbetar för att hela samhället ska engageras i barn och ungas hälsa. Forskning visar nämligen att en ensam aktör inte kan leda förändringsarbetet, utan hela samhället måste agera. Därför har Generation Pep valt att rikta vårt arbete mot flera olika sektorer av samhället. Vi vill på allvar kunna skapa den förändring som behövs för att alla barn och ungas ska få möjlighet och ha viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv.