Kristianstads kommun planerar för grönt i stort EU-projekt

Tillsammans med sex andra Europapartners jobbar Kristianstads kommun med mötet mellan stad och land samt stadens gröna kvalitéer, i EU-projektet Urban links 2 landscape. 

Per Blomberg är Kristianstads kommuns projektledare för EU projektet. Han förklarar de miljöutmaningar Kristianstad står inför.

– Att bygga på högklassig odlingsmark, förebygga brister i folkhälsan och klimatanpassa staden för översvämningsrisker och värmeböljor är viktiga utmaningar, säger Per.

Som en del av projektet arbetar kommunen med hållbarhetsaspekter i sin översiktsplan. Genom att planera var man ska bygga och var man ska behålla grönskan, vill man bättre tillvarata stadens ekosystemtjänster. Som underlag för arbetet har kommunen tagit fram en grönplan som innehåller riktlinjer kring kommunens grönstruktur samt förslag på åtgärder. I april 2019 håller Kristianstad även en internationell workshop för de övriga parterna i EU-projektet.

– Tanken är att vi ska dela våra erfarenheter med varandra. Vi vill även inspirera med det hållbarhetsarbete vi har utfört här i Kristianstad, säger Per.  

Läs mer på Kristianstad.se