Med forsränning, skidåkning och äventyr på schematHalvvägs upp i Sverige, bland forsar, skidbackar och storslagen natur, ligger Älvdalens utbildningscentrum. För den som siktar på en framtid som skidlärare, forsränningsguide eller bergsklättrare finns Äventyrsgymnasiet.  
– Vår största fördel är att alla elever får jobb, oavsett om de vill jobba som forsränningsguide eller skidlärare i Schweiz kan inget stoppa dem, säger Dennis Franzén, projektledare och lärare i naturturism. 

De senaste åren har det blivit allt mer populärt med naturturism. Coronapandemin, “hemester”-trenden och en växande nyfikenhet på Sveriges vackra landskap leder till att det behövs mer kompetens inom bland annat skidåkning, cykling, klättring och paddling. I norra Dalarnas vildmark ligger Äventyrsgymnasiet som ger kunskap och verktyg för att börja jobba som äventyrare i fjäll, skog och vatten.  

– Det är förstås mycket fokus på att vara ute i naturen men utbildningen består av lika delar teori och praktik och man gör även sina vanliga högskoleförberedande kurser, säger Dennis Franzén.  

Förutom yrkescertifikat i forsränning, mountainbike, skidåkning, kajakpaddling och fjällvandring innehåller utbildningen kurser om ledarskap, turism, entreprenörskap och akut omhändertagande i vildmark. Där får man lära sig HLR, hur man gör om någon får en allergisk reaktion, bryter ett ben eller får hypotermi mitt ute i vildmarken. Sista året får eleverna ett adventure medicine-certifikat.  


Turism och service
Alexander Cerny började i Älvdalen 2017. Han har alltid haft ett naturintresse och när det blev dags att söka gymnasieskola dök Äventyrsgymnasiet upp vid en googling. Efter att ha jämfört med liknande utbildningar kändes den helt självklar.

– Jag rekommenderar verkligen utbildningen till alla som tycker om att vara ute i naturen men också till den som har en stark vilja och vill testa något nytt. Med vilja kommer du hur långt som helst, säger Alexander. 

Eftersom utbildningen är väldigt centrerad kring turism skapar man lätt ett stort kontaktnät vilket i sin tur ger nya möjligheter. En del av utbildningen går ut på att man lär sig hur man bäst behandlar gäster och kunder – service som är allmängiltig oavsett vilken bransch man hamnar i. 

– Min första praktik fokuserade på besöksnäring och då var jag på ett hotell. Där skapade jag goda kontakter vilket ledde till att jag senare kunde sommarjobba där, säger Alexander. 

Redan en bred arbetslivserfarenhet
År 2020 tog Alexander studenten, några yrkescertifikat och många äventyr rikare. Trots pandemin har han sedan dess redan hunnit få en hel del arbetslivserfarenhet, som campingvärd såväl som skidinstruktör. Han ångrar inte en sekund att han gick Äventyrsgymnasiet. 

– Jag förstod redan under första året att det var detta jag ville göra. Visst var det jobbigt ibland men om man ger 100% och är villig att testa nya saker kommer man inte att ångra sig. Jag hade till exempel aldrig testat forsränning och var lite osäker på om jag skulle klara av det. Idag jobbar jag som forsränningsguide i Idre, avslutar Alexander.

Spana in Äventyrsgymnasiet på YouTube

Älvdalens Utbildningscentrum är en fristående gymnasieskola som erbjuder gymnasieutbildning för elever från hela Sverige. Skolan ligger vackert belägen i Dalarnas län med närhet till Älvdalens centrum och flertalet sport- och fritidsanläggningar. Lokalerna är fräscha, trivsamma och skolan är lagom stor, vilket skapar en närhet mellan elever, lärare och övrig personal. Här är klassrummet ofta naturen själv; skogen, fjället och vattnet.

Läs mer på www.alvdalen.com/