Nyhet: Här är världens första app för att panta förpackningarI en tid av ökad miljömedvetenhet vill allt fler göra bättre val. Nya kostnadsfria appen PantaPå gör den ambitionen både lönsam och lättare att förverkliga. Nu kan du förutom burkar och flaskor panta alla typer av förpackningar – och få pengarna direkt in på ditt bankkonto eller samla poäng som du tar ut i rabatter.

– Du pantar vid helt vanliga återvinningsstationer eller i ditt privata miljörum genom att skanna streckkoden på förpackningen, säger Suwar Mert, vd på PantaPå.

Att göra miljövänliga val har mer eller mindre blivit vår tids nya oskrivna regel. Pantning av burkar och flaskor står för många på den månadsvisa ”att göra”-listan och bidrar till en slant i fickan som belöning för mödan. Hittills har gränsen för vad som kan pantas dragits vid just burkar och flaskor. Med PantaPå och deras nya app med samma namn kan du nu panta vilken förpackning som helst – så länge den har en streckkod.

– Med PantaPå-appen kan du panta vid helt vanliga återvinningsstationer eller i ditt privata miljörum genom att skanna streckkoden på förpackningen. Du väljer själv vad du vill göra med ditt insamlade pantvärde – donera det till välgörenhet, skicka det till en vän eller lösa in det till ditt bankkonto, säger Suwar Mert, vd på PantaPå.

Se hur du pantar här

”Turn trash into cash”
Enligt Suwar Mert är målet med PantaPå att skapa den första ”trash-fria” generationen genom mottot ”turn trash into cash”. Att ge fler förpackningar ett ekonomiskt värde menar han kommer göra stor skillnad för miljön eftersom vi tenderar att inte slänga saker vi kan tjäna pengar på.

– Det är inte en slump att vi sällan ser burkar eller flaskor i naturen. Nu när alla förpackningar går att panta är vi på PantaPå övertygade om att vi kommer att se färre av även plastpåsar och kartongförpackningar, för att nämna några, i skog och mark. På detta sätt besparar vi naturen hundratals år av nedbrytning.

Panta och minska koldioxidutsläpp
I Sverige använder vi drygt 1,4 miljarder plastpåsar per år och de flesta kan nog hålla med om att det är en praktisk och användbar produkt. Därför kan det tyckas onödigt att den förbränns när du enkelt kan skapa ett slutet kretslopp genom att återvinna den.

– Om vi skulle panta alla plastpåsar i Sverige skulle det resultera ett minskat koldioxidutsläpp motsvarande 36 700 flygresor tur och retur mellan Arlanda och Phuket i Thailand. I appen kan du se hur mycket koldioxid du har besparat jorden genom att panta dina plastpåsar och övriga förpackningar som exempelvis ketchupflaskor och mjölkkartoner, fortsätter Suwar Mert.

Testa: Följ ditt bidrag och se hur mycket koldioxid du besparar jorden

Prisbelönade och världsledande
PantaPå är nominerade till Årets innovatör inom avfall och återvinning på Återvinningsgalan och har tidigare vunnit priser som Norrsken People’s choice 2019 och Framtidens Entreprenör 2019. Appen är världens första med syfte att panta förpackningar.

 

Plastpåsar, mjölkkartonger, take-away-muggar – allt som har en streckkod ska i framtiden gå att panta med PantaPå-appen. Du skannar bara streckkoden på förpackningen och får pantvärdet – pengar eller kuponger – direkt i mobilen.