Så säkrar du dina värdesaker – på ett snyggt sätt

Fotograf: Magnus Ragnvid och Sanna Krantz

När vi lämnar våra hem och låser ytterdörren låter många sina dyrbara prylar ligga framme. Smycken, pass, nycklar och pengar ligger sällan på svåråtkomliga ställen. Med säkerhetsskåp från Scandinavian Safe blir förvaringen trygg – och riktigt snygg.

– I samband med Rosa Bandet och Mustaschkampen har Carolina Gynning och Marko ”Markoolio” Lehtosalo designat varsitt säkerhetsskåp som ska auktioneras ut, där alla pengar oavkortat går till Bröst- och Prostatacancerförbundet, berättar Evelina Lycke, affärsutvecklare på Scandinavian Safe.

Historien kring Scandinavian Safe sträcker sig nästan 20 år bakåt i tiden. Peter Hägglund grundade bolaget 2001, och när det många år senare var dags att gå i pension och lämna över taktpinnen till någon annan vände han sig till sina fyra barn; Mikaela, Evelina, Rebecka och Napoleon. 

– Vi skämtade länge om att vi skulle ta över. Men när frågan väl kom på riktigt och det var skarpt läge kändes det som en väldigt rolig utmaning. Det har inte hänt allt för mycket i den här branschen och det mesta har sett likadant ut, så vår nyfikenhet tog över. Vi syskon kommer alla från olika branscher och vi har ett högt driv. Nu försöker vi utveckla och förnya säkerhetsskåpen. De ser mer tilltalande ut nu, fortsätter Evelina Lycke.

Vill du läsa mer om Scandinavian Safe?

Certifierade säkerhetsskåp
– Våra säkerhetsskåp är testade och certifierade enligt SSF3492, som är en norm som säkerhetsställer ett visst inbrottsskydd. Köper man ett skåp som inte är certifierat är det oftast inte särskilt svårt för tjuven att bryta upp det. Tyvärr, får man säga. I takt med att många banker väljer att ta bort bankfack så har efterfrågan att förvara värdefull och viktig egendom i certifierade skåp ökat, säger Evelina. 

Säkerhetsskåpen finns utformade för alla sorters behov: Nyckelskåp, vapenskåp, laptopskåp, dokumentskåp och kassaskåp för hem, kontor och industrilokaler. 

Unika designer
Rebecka Sandberg är marknadschef på Scandinavian Safe, och menar att nu behöver inte säkerhetsskåpen längre gömmas undan. 

– En stor kundgrupp är jägare. Enligt lag måste de förvara sina vapen i ett certifierat vapenskåp. Till en början valde vi att fokusera på att designa skåp till/för dem men nu intar vi kontor och hemmamarknaden med våra färgglada säkerhetsskåp. Vi försöker göra skåpen till en inredningsdetalj, berättar Rebecka Sandberg. 

Se alla deras skåp – klicka här

Samarbete med Carolina Gynning och Marko Lehtosalo
I kampen mot cancer lanserar nu Scandinavian Safe ett samarbete med Carolina Gynning och Marko ”Markoolio” Lehtosalo. De båda har designat varsitt skåp som kommer att auktioneras ut på Tradera, där varenda krona oavkortat går till Bröst- och Prostatacancerförbundet. Carolinas färgglada säkerhetsskåp kommer att auktioneras ut mellan 18 till 1 november, och Markos från den 25 oktober till den 8 november.

— Vår familj har varit med om att personligen drabbas av bröstcancer, så detta är verkligen en viktig och betydelsefull insamling för oss. Det känns fantastiskt att både Carolina och Marko ställer upp i detta projekt, säger Evelina Lycke.

Carolina Gynning tog sin jägarexamen i vintras och valde då ett rosa vapenskåp från just Scandinavian Safe, varpå hon fick frågan om hon ville göra ett till förmån för Bröstcancerförbundet.

Klicka här – och följ budgivningen

– Jag tackade självklart ja!, säger Carolina. ”Slice of life”-motivet visar ett färgstarkt ansikte och står för passion, styrka och kärlek – ett passande motiv till alla kvinnor som kämpar för ett friskt liv. Nu hoppas jag att auktionen snabbt kickar igång, och att skåpet blir svindyrt.

Marko Lehtosalo är en sedan tidigare inbiten jägare och menar att tjäderjakt är något utav det bästa han vet. Därför är vapenskåpet designat med en tjäder, berättar han. Skåpet har han döpt till ”Metson unilaulu” som betyder Tjäderns godnattsång. Likt Gynning hoppas han på ett kraftigt sista pris.

– Lätta på lädret nu för fan, säger han.