Så skyddar du ditt husdjur från julens frestelserDet är en stämningsfull och härlig tid vi har framför oss.
Under julhelgen finns extra tid att mysa, äta gott och umgås med släkt, vänner och djur, men bland julens alla godsaker och dekorationer lurar många frestelser som kan bli till faror för husdjuren.
Ursula Lige-Berglund, ansvarig för hälso- och skadeförebyggande frågor på Sveland Djurförsäkringar, berättar om hur du undviker de vanligaste julfarorna.

Chokladpraliner, julskinka, pepparkakor och julklappssnören. Det finns många frestelser för en hund och katt så här i juletider, men det finns mycket du kan göra för att undvika att ditt husdjur behöver uppsöka veterinär under julen.

Söta godsaker kan leda till förgiftning
– Ställ gärna all frestande julmat på behörigt avstånd för husdjuret. Russin, bittermandel och choklad är exempel på godsaker som är direkt skadliga både för hunden och katten. Kakao innehåller det giftiga ämnet teobromin som djuret inte klarar av att bryta ner och det kan leda till chokladförgiftning som kan få dödlig utgång. Andra symptom på chokladförgiftning är buksmärtor och kräkningar, säger Ursula Lige-Berglund.

Det är inte bara söta godsaker som kan vara skadliga; även många ingredienser i flera av julbordets vanligaste rätter kan bli till en fara för en hund eller katt. Visste du till exempel att lök, som är en vanlig ingrediens i köttbullar, prinskorvar och sillinläggningar, kan förgifta hunden och katten?

– Både rå och tillagad lök innehåller ämnet allicin som kan orsaka skador på djurens lever och andra organ. Några symptom på allicinförgiftning är hjärtklappning, diarré, kräkningar och blodbrist, berättar Ursula. Den ojästa degen från lussekattsbakningen behöver man också ställa utom räckhåll för djuret. Ojäst deg kan börja jäsa i magen, vilket gör att alkohol bildas och kan leda till att djuret blir alkoholförgiftat.

Julgranspyntet som kan skada djuret
En glaskula som hänger långt ner i granen, kan vara extra frestande för en katt- och hundtass att slå på, men kan lätt gå sönder.

Använd hellre plastkulor i granen, säger Ursula. En glaskula går lätt sönder och kan ge sårskador på en mjuk tass. Tar du in en levande gran som julgran, tänk på att undvika att använda växtnäring. Hundar och katter dricker gärna ur julgransfoten och bör inte få i sig av växtnäringen. Även glitter, paketsnören och girlander kan vara frestande för ett djur att leka med. Får djuret i sig detta, kan det bli stopp i mag- och tarmsystemet, inte sällan med en dyr operation som följd.

www.sveland.se kan du läsa mer och även teckna försäkring, så har hunden och katten ett säkert skydd under julen!
God jul och gott nytt år!

Sveland Djurförsäkringar är ett renodlat djurförsäkringsbolag och vi brinner för djurs hälsa.

Bolaget grundades 1911 och ägs av våra kunder. Så snart du har en gällande försäkring hos oss är du också en av våra ägare. Det innebär framför allt två saker; dels att det inte finns någon utomstående som kräver en viss vinstnivå och dels att du har möjlighet att påverka företagets utveckling.

Vi vill ha en nära relation med våra kunder och genom fullmäktige, kundundersökningar och kontinuerliga kundsamtal utvecklas vi hela tiden för att på bästa sätt motsvara de förväntningar som finns på oss.

Det gör oss till något mer än bara ett försäkringsbolag. Vi utgör tillsammans en gemenskap av hängivna djurägare i form av både medarbetare och försäkringstagare.

Tillsammans kan vi hjälpa varandra, dela med oss av kunskap och bidra till djurs välmående.

Läs mer