Succémusikalen Billy Elliot sätts upp i Värmland: ”En stor ära”I höst hyllas konsten som kraft och inspirationen att förvandla livet bortom ens vildaste drömmar – när Billy Elliot har premiär på SäffleOperan. På den anrika teatern får vi följa berättelsen om den brittiske pojken Billy som inte lockas av boxning och slagsmål utan hellre ägnar sig åt dans.
– Som första semiprofessionella hus i Sverige har vi fått den stora äran att sätta upp succémusikalen, säger
Tobias Norelius.

Vackert belägen vid Byälvens strand i centrala Säffle ligger SäffleOperan; en äldre men aktiv teater som grundades år 1974. Den har ett rykte av att vara vågad i sitt val av uppsättningar och här har operor och musikaler spelats för fulla hus genom åren. I höst sätter SäffleOperan som första semiprofessionella hus i Sverige upp succémusikalen Billy Elliot.

Vill du se Billy Elliot i höst? Läs mer och boka här

Balett över boxning
Berättelsen om den fattiga pojken Billy som tillsammans med sin pappa, bror och förvirrade mormor växer upp i 1980-talets England och inte lockas av ”manliga” saker såsom boxning, trots att sporten går i släkten, har fångat många musikalhjärtan. Billy börjar boxas för att göra sin pappa nöjd men vänder snart blicken mot balettgolvet intill och faller snabbt för dansen – något som varken hans pappa eller vänner vill acceptera i musikalen som beskrivs som en hyllning till konsten som kraft och inspiration att förvandla livet bortom ens vildaste drömmar.

Billy Elliot - The Musical sattes för första gången upp som musikal på Victoria Palace Theatre i London 2005 och är baserad på filmen med samma namn. Succén blev snabbt ett faktum och 2014 spelades även musikalen in som film. Sedan premiären har den spelats otaliga gånger på både West End och Broadway – och 3 oktober 2020 har den premiär i Värmland.
– Vi ser det som en stor ära att få sätta upp den här musikalen. Många gästartister och vår publik vittnar om en speciell glöd och spelglädje på SäffleOperan – och vi är redan nu säkra på att publiken kommer att älska Billy Elliot lika mycket som vi gör, säger Tobias Norelius.

SäffleOperan är en av Värmlands äldsta ännu aktiva teatrar och grundades redan 1974. Vi har ända sedan starten försett värmlänningar och tillresande med ett brett urval av musikal och operaföreställningar av hög konstnärlig kvalitet.

Hos oss är varje projekt unikt, och då vi saknar möjligheten att ha fast anställda rekryteras varje år de bäst lämpade inför varje uppgift. Ett ”normalt” år arbetar mellan 20-25 anställda på teatern. Utöver dessa består SäffleOperans ensemble av 50-60 personer som medverkar i produktionerna. 

Produktionerna brukar ha premiär första helgen i oktober och vi spelar fram till andra helgen i december. SäffleOperan presenterar produktioner för Säfflebor, värmlänningar och tillresta.