WaterAid går för allas rätt till rent vatten – Så kan du vara med

När mycket är stängt eller uppskjutet har promenaden blivit en av de coronavänliga aktiviteterna. Under mars månad genomför WaterAid kampanjen March for Water där du kan vara med och gå för kvinnor och flickors rätt till rent vatten, toaletter och hygien.  

Ett av de globala målen för hållbar utveckling är att alla ska ha tillgång till rent vatten och toaletter år 2030. I dagens takt hamnar vi långt ifrån målet. Vattenkrisen brukar ofta kallas för en tyst katastrof eftersom få vet om att exempelvis 800 barn dör varje dag på grund av diarrésjukdomar orsakade av smutsigt vatten och dålig sanitet. Under mars månad genomför WaterAid kampanjen March For Water för att uppmärksamma hur vattenkrisen påverkar flickor och kvinnor världen över. 

– Många miljoner kvinnor och flickor måste dagligen gå långa sträckor för att hämta vatten. Det innebär att det blir svårt för dem att skaffa en egen inkomst vilket leder till att man blir fast i fattigdom. Många skolor saknar också rent vatten och när flickor får mens är det vanligt att man hoppar av skolan eftersom man inte kan sköta den personliga hygienen, säger Anna Nilsdotter som är generalsekreterare på WaterAid. 

Här kan du läsa mer om WaterAid

Följ med på en resa runt jorden

March for Wa­ter genomförs för att engagera människor att bli en del av lösningen. Genom att registrera de steg man tar under dagen på WaterAids hemsida får man följa med på en resa som startar i Stockholm och slutar i Papua Nya Guinea. Tanken är att man under resan ska får lära sig mer om vattensituationen och kunna starta eller bidra med egna insamlingar. 

– Med pengarna vi får in borrar vi brunnar, installerar vattensystem och bygger toaletter. Vi jobbar även med påverkansarbete där vi pressar myndigheter att förändra situationen. Rent vatten är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ekonomisk utveckling, hälsa och välstånd. Om man tittar på de globala målen är det så tydligt hur det hänger ihop, satsar man på vatten så har man lagt grunden för allt annat, avslutar Anna Nilsdotter. 

Vill du vara med i kampen för allas rätt till rent vatten? Klicka här

Vill du hjälpa WaterAid förändra liv?
200 kr kan se till att en kvinna får rent vatten. Swisha din gåva till 9001629. Märk din gåva Expressen.

Om WaterAid
WaterAid förändrar varje år miljoner människors liv genom ökad tillgång till rent vatten, sanitet och hygien i några av världens fattigaste samhällen.

March for Water
Under mars månad genomför WaterAid kampanjen March for Water för att uppmärksamma hur kvinnor och flickor påverkas av vattenkrisen. Målet är att tillsammans gå 65 miljoner steg, där vi startar i Stockholm för att slutligen nå målet Papua Nya Guinea. Från och med den 1 mars går det att registrera sina steg på wateraid.se

För att bli uppdaterad om WaterAids arbete kan du följa oss på vår Instagram som heter wateraidsweden eller på Facebook där vi heter WaterAid Sverige.