Kolla formarna – nu kan du baka ditt favoritdjur som pepparkaka

Från chihuahuor och franska bulldogs till töltande islandshästar, katter, kaniner och en gullig husmus – det är bara några av alla formar som du kan använda när du bakar pepparkakor i jul. Formina erbjuder ett brett sortiment av Sveriges roligaste pepparkaksformar till riktigt bra priser.
– I begränsad omfattning kan vi hjälpa till att ta fram handgjorda formar, exempelvis av din fyrbenta
älskling, säger Cathrine Novotny, grundare.

Snart är det jul igen. Julpynt har börjat sättas upp i städerna och det doftar saffran från både kaféer och matbutiker. Snart börjar julstöket – och pepparkaksbaket.
– Vi vill sprida bakglädje till många och det gör vi genom att erbjuda Sveriges roligaste pepparkaksformar, säger Cathrine Novotny som äger Formina tillsammans med sin make Jan.

Är du sugen på att baka pepparkakor? Se alla roliga formar här

Glädjer många
Formina är ett litet familjeföretag på Öckerö i Göteborgs norra skärgård. Cathrine och Jan startade med keramik men upptäckte ovanliga pepparkaksformar under en resa i Europa och tog med sig det roliga konceptet till Sverige.
– Vi har sålt formar på nätet i över ett decennium och det roligaste med vårt jobb är att få glädja så många – både stora och små.

I sortimentet finns alla möjliga pepparkaksformar. Skridskor, husvagnar och symaskiner delar rum med Gotland, Volvo 140, fotbollsskor och mobiltelefonskal under kategorin ”Gott och blandat” – men de motiv som tveklöst går hem hos de som gillar fyrfota vänner är ”Husdjur” och "Bondgårdsdjur".

Vill du se alla kategorier? Klicka här

Beställ en egen husdjursform
I dag finns sjutton olika hundraser att baka som pepparkakor; bland annat tax, pudel, collie, golden retriver, bulldogs, labrador och schäfer. Fler är på gång, men du som har en annan – eller ovanlig – ras och vill ha möjligheten att bjuda på en gullig och god kopia av den kan höra av dig för att beställa den i handgjord form.
– Vi jobbar ständigt på att utöka sortimentet av olika vanliga raser men under lågsäsongen på våren och sommaren kan vi i begränsad omfattning hjälpa till med att ta fram handgjorda formar i mindre upplagor, exempelvis av din fyrbenta älskling.

Se alla husdjursformar här

Formarna är förstås ett givet val inför pepparkaksbaket – men Cathrine tipsar om att använda dem även under andra festliga tillfällen under året.
– Det är jätteroligt att bjuda på hundformade kakor på kalas eller mingel – eller varför inte baka hundkex i form av små ben till ditt husdjur? Vi vill fortsätta glädja människor som tycker om att baka även i framtiden och det är kul att kunna erbjuda den variation av formar som vi gör, avslutar hon.

Forminas favorit: Så gör du julens godaste pepparkakor

Ingredienser: 

425 g socker
¾ dl ljus sirap
¼ vinglas* vatten

1 msk malda nejlikor
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk bikarbonat

¼ vinglas vatten

465 g smör
1133 g vetemjöl

Blanda socker, vatten och sirap i en kastrull och koka upp, dra sen bort från värmen. Blanda under tiden kryddorna och bikarbonat i ett glas och rör ut med lite vatten. Häll kryddblandningen i kastrullen, rör om och tillsätt smöret. Rör om då och då tills smöret smält och blandningen inte längre är het. 

Tillsätt under fortsatt omrörning det mesta (900 gram brukar vara lagom) av mjölet och arbeta till en stadig deg. Var gärna lite försiktig med mjölet, har man fått för mycket mjöl i degen är den ganska svår att arbeta med! Låt degen vila svalt en stund, helst över natten.

Provkavla degen och tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Kavla ut degen tunt (gärna direkt på plåt/bakplåtspapper) och ta ut figurer med pepparkaksmått!
Grädda i 200 grader ca 5 minuter. Njut!

Ps. Hinner du inte med att sätta en egen deg i år? Köp en! Det viktiga är att ha roligt kring baket!

* ¼ vinglas är kanske ett lite konstigt mått, vi brukar ta ca 1/2 dl.

Vill du se fler goda recept? Klicka här