Ta kontroll över din elförbrukning – med nya appen minskar du både elräkning och klimatavtryck

En fjärdedel av hela världens utsläpp kommer från produktion av el och värme. Att vi minskar vår energianvändning är en viktig pusselbit för att nå Parisavtalens mål. Med sin nya, klimatsmarta app vill Öresundskraft dra sitt strå till stacken genom att låta privatpersoner få större kontroll över sin energiförbrukning.

Jesper Mårtensson är digital marknadschef för konsumentmarknaden på Öresundskraft och han är övertygad om att information är nyckeln till att få privatpersoner att minska och optimera sin energikonsumtion.  

– Vi vill att människor ska kunna ta informerade valdet är därför vi har skapat den här appen. Vi vill ta tillvara på de digitala möjligheter som finns genom att gränssnittet går att koppla till andra system och smarta hem. Tanken är att maska få en tydlig överblick av hela hemmets energiförbrukning och därmed ta hållbara beslut.  

Parisavtalens mål är att vi ska ha minskat våra utsläpp med 85% fram till 2045. Det kan låta svindlande och är förstås en stor omställning för alla, från beslutsfattare och storföretag till den enskilda konsumenten. Med appen, som heter Öresundskraftär förhoppningen att privatpersoner enkelt ska kunna vara med och bidra. 

Ladda ner appen här

Unik realtidsdata främjar ekonomin
Men det finns även andra fördelar med att få en bättre överblick över sin elförbrukning. Rent ekonomiskt är det också en vinst, eftersom den unika realtidsdatan visar hur man optimerar sin energikonsumtion och inte slösar i onödan. 

– Genom att aktivera pushnotiser appen kan man hålla koll på när på dygnet det är bäst energimix och billigast att exempelvis ladda sin elbil eller dra igång en maskin tvätt. Med hjälp av algoritmer kan appen ge en uppskattad månadskostnad och man får även en avisering när en ny faktura trillar in för att ge kunden ytterligare koll på ekonomin, säger Jesper. 

Appen har även en smart funktion som gör att man kan jämföra sig med andra som lever under ungefär samma förutsättningar. Man kan ställa in hur stor bostad man har, hur många barn och vad man har för typ av vanor. Sedan kan man se hur man ligger till i förhållande till andra. Det ger kunden ett större helhetsperspektiv och en större insikt i vad man kanske kan optimera eller förbättra. 

Läs mer om Öresundskraft här

Bäst i Sverige på solceller
Ett hållbart energisystem som ökar för varje år i Sverige är solceller, och med sitt soliga klimat är Skåne högst upp på listan. I Ängelholm arbetar man kontinuerligt med att minska miljöbelastningen genom att använda förnybara energisystem, däribland just solceller. Med appen kan man enkelt integrera mot och följa sina solceller och ha koll på när det finns som mest sol i elnätet. På så vis undvikel och energi som bidrar till klimatförändringarna i högsta möjliga mån. 

Appen är gratis för Öresundskrafts kunder men även för icke-kunder finns en demoversion för den som vill testa. 

– Vi vill hjälpa folk att bli delaktiga och få en bra överblick, både i resan mot hållbarhet och när det gäller den egna ekonomin. Det är en win-win-situation, avslutar Jesper. 

Appen Öresundskraft  

  • Uppskattar din månadskostnad och påminner om fakturor 
  • Aviserar om när elen är som billigast 
  • Ger dig koll på hela hemmets energiförbrukning