På Åland hittar du äkta livskvalitetEfter studentexamen från Ålands lyceum i Mariehamn gjorde Maria Williams som så många andra ålänningar; flyttade till Sverige för vidare studier. Läkarstudierna i Uppsala varvade hon med sommarjobb ombord på galeasen Albanus med seglatser i den åländska skärgården. Segling har varit ett viktigt inslag i Marias tillvaro; idag seglar hon en Vindö 40 med sin familj i något som hon kallar för ”världens vackraste skärgård”.

När Maria år 2006 återvände till hembygden var det för att jobba som barnläkare på Ålands centralsjukhus, Finlands minsta i sitt slag.
– På en liten ort ligger det nära till hands att man får en bredare kompetens, säger Maria. Vi har också ett väl fungerande samarbete både med Akademiska sjukhuset i Uppsala och Åbo universitetssjukhus, säger hon och fortsätter:
– Efter 13 år som pediatriker på Ålands centralsjukhus ville jag pröva på något nytt och jobbar nu från senaste årsskifte med allmänmedicin på hälsocentralen. Här har vi ett välutvecklat system där en specialist i allmänmedicin alltid finns tillgänglig för konsultation. Detta skapar en uppskattad trygghet på arbetsplatsen, säger Maria.

Maria Williams

Att efter så många år ha jobbat med barnmedicin känns det både utmanade och uppfriskande att jobba med allmänmedicin.
– För tillfället är jag tjänstledig från barnavdelningen, sedan får vi se vad framtiden för med sig. Ett alternativ för mig hade varit att åka till en större barnklinik för ett miljöombyte, men just nu känns detta som ett bra val.

Så här är det att jobba inom Ålands hälso- och sjukvård

Maria önskar även framhålla den goda arbetsmiljön.
– På det lilla sjukhuset råder en god stämning och vid lunchbordet träffas kolleger i alla åldrar med olika specialiteter. En stor del av kollegerna kommer från Sverige, men även från olika sjukhus på det finska fastlandet. Detta leder till en bra kontakt med omvärlden och till ett uppskattat och fungerande nätverk, framhåller hon.

Enligt Maria har det under åren på barnkliniken varit intressant att följa patientens resa genom hela uppväxten, något som varit möjligt tack vare småskaligheten på Åland.
– Jag upplever beslutsvägarna inom sjukvården på Åland som korta och okomplicerade. Arbetsklimatet är mycket gott och dessutom njuter jag av livskvaliteten på Åland. Bara några minuter efter avslutad arbetsdag kan jag sitta i segelbåten och njuta av en kvällsseglats under årets vackraste månader. Och vill man vintertid åka skidor är de svenska fjällen inte långt borta, avslutar Maria.

ÅHS ingår i ett centralsjukhus med åtta jourhavande specialiteter och en omfattande primärvård med 15 anställda läkare. Dessa utgör en patientcentrerad helhet, där primärvårdens läkare har utmärkta möjligheter att konsultera. Den psykiatriska vården ligger nära i sjukhusområdet. ÅHS har goda kontakter med närliggande universitetssjukhus för att skapa förutsättningar för att utveckla och utbilda sig.

www.ahs.ax