Så kombinerar läkaren Marina två karriärer på Åland

När ryskfödda Marina som 15-åring flyttade till Sverige för att avancera sin karriär som bordtennisproffs hade hon inga tankar på att bosätta sig i Norden permanent. 24 år senare har hon utbildat sig till läkare på KS i Stockholm och är verksam som primärvårdsläkare på Åland – sida vid sida med karriären i finska bordtennislandslaget.

Marina fick upp ögonen för att jobba på Åland redan som läkarstudent. Hon trivdes som fisken i vattnet från början och då hon senare träffade sin framtida make – en ålänning ut i fingerspetsarna – i Stockholm, blev saken avgjord.
– Under min studietid fick jag ett mycket positivt intryck av sjukvården här på Åland. Det var högt i tak, personligt och lätt att ställa frågor. Jag lärde snabbt känna de flesta av läkarna och kunde utan vidare lyfta luren och be om hjälp. På större sjukhus, med längre beslutsvägar, finns risken att man som student hamnar mellan stolarna. Så var det inte här.

Gör din AT på Åland

Idag har Marina och hennes familj bott på Åland i nära åtta år. Som läkare inom primärvården har hon ett oerhört allsidigt jobb som driver henne att utvecklas varje dag.

– Här får man arbeta inom primärvården som den borde vara. Eftersom man kan konsultera sina kollegor på ett helt annat sätt kan man göra mycket mer för sin patient, istället för att behöva remittera var och varenda liten sak. Man känner sig som en ”riktig” doktor och får en helhetsbild av patienten genom livet.

Så här är det att jobba inom ÅHS

Mer tid över till familj och träning
En av de största fördelarna med att bo på Åland och arbeta inom ÅHS menar Marina är att hon har mycket mer tid över till familj och träning. Avstånden är korta och hon har stora möjligheter att påverka sin arbetssituation. Stämningen på jobbet är öppen och hjälpsam, med lika högt i tak nu som när hon var läkarstudent.

–Med väldigt bra arbetstider och betald övertid får jag tid över till barnen och att fokusera på att hålla min skicklighet inom pingisen på den nivå som förväntas i finska landslaget. Bara häromveckan tävlade jag i Nordeuropeiska Mästerskapen i bordtennis och kom hem med tre guldmedaljer från 40-årsklassen i bagaget.

Hitta ditt nya drömjobb på Åland

”Jättehygglig och flexibel”
I kombination med Ålands utmärkta dagis, skolor och en andlöst vacker miljö är det således lätt att förstå att livet på ön svårslaget. Sedan Marina flyttade till Åland har hon dessutom kunnat ha tid för en annan av sina hobbyer, nämligen att träna och tävla i triathlon.

– Inget av detta hade varit möjligt om jag bott kvar i Stockholm, med långa pendlingsavstånd och pressad arbetssituation. Idag har jag fem minuter till jobbet. Min chef har dessutom alltid varit jättehygglig och flexibel; hon har gett mig alla förutsättningar att tävla med landslaget, även om det ibland blivit på kort varsel. Det tror jag inte hade kunnat hända någon annanstans, avslutar hon.

ÅHS ansvarar för hela den offentliga hälso- och sjukvården på Åland – från mödra- och barnhälsovård till olika former av specialiserad sjukvård och vård i livets slutskede.

Den omfattande service som ÅHS erbjuder ålänningarna och örikets besökare präglas av en människonära atmosfär där omtanke och kvalitet står i fokus. ÅHS samarbete med sjukhus i Helsingfors, Åbo och Uppsala ger även patienter och medarbetare tillgång till nordisk toppkompetens.

www.ahs.ax

Sandra Ahlqvist

Learn More →