Den sociala utsattheten ökar runtom i landet, och fler än någonsin är i rejält behov av hjälp. Allt fler drabbas av psykisk ohälsa och hemlöshet breder ut sig samtidigt som olika former av missbruk kryper ner i åldrarna – och listan kan göras längre. Därför finns Frälsningsarmén, som på daglig basis jobbar för att göra skillnad på riktigt, både i Sverige men även i utlandet. Man hjälper även människor som är på flykt – samt bistår med en hjälpande hand till de drabbade i Ukraina.
– Som privatperson kan du hjälpa oss att fortsätta bedriva vår verksamhet. Enklast är att bli månadsgivare, där du själv bestämmer hur mycket du vill bidra med, säger Emilia Beijer, kampanjansvarig.
De senaste åren har varit påfrestande för så gott som hela världen, och det börjar nu äntligen ljusna igen. Men samtidigt finns det en annan pandemi som inte får samma uppmärksamhet och som är ännu svårare att bota: de många olika typerna av utsatthet. Ekonomiskt utsatta barnfamiljer, de som lever med missbruk och i hemlöshet, de som utsätts för människohandel och ensamma, isolerade äldre är några exempel.
– För gemene man är det väldigt svårt att veta hur man kan hjälpa till. Ett av de bästa sätten är genom att bli månadsgivare hos oss på Frälsningsarmén. Det ger oss en stabil grund i vårt arbete och insatser, förklarar Emilia Beijer.
Vill du också bli månadsgivare?
Förbättrade skolgången i Kenya
Du som vill bli månadsgivare hos Frälsningsarmén kan själv välja vilket belopp du vill bidra med på månadsbasis, och det finns varken uppsägnings- eller bindningstid. Dessa pengar går i slutändan till Frälsningsarméns många olika projekt runtom i världen.
– Din gåva kan vara en matkasse till en hungrig familj, en natt på ett skyddat boende för en utsatt kvinna eller till Frälsningsarméns vatten- och sanitetsprojekt i Kenya och Malawi, berättar hon.
Sedan projektet startades 2009 har de lyckats hjälpa hela 80 skolor och 100,000 barnfamiljer med att få rent vatten, förbättrad sanitet och hygienutbildning. Effekterna av detta har varit mycket positiva, och förutom minskad dödlighet och färre sjukdomar har eleverna förbättrat sina skolresultat markant.
– Vår skola i Mwambaisyuko ligger i ett mycket fattigt område, och hade tidigare det absolut sämsta resultatet i hela regionen. Idag presterar de istället bäst. Det känns väldigt fint att se det tydliga sambandet mellan rent vatten och skolresultat. Det är ett tydligt kvitto på att vårt arbete gör en enorm skillnad.
Gör skillnad du också
För att bli månadsgivare går du enkelt och smidigt in på Frälsningsarméns hemsida, där du själv avgör hur mycket du vill bidra med. Du får, förutom ett diplom och en pin hemskickat, även detaljerad information om vad dina månadsgåvor har hjälpt till med varje kvartal.
– Vi är väldigt tacksamma för alla gåvor oavsett belopp. I slutändan kommer din gåva att leda till mat, kläder och gemenskap till behövande. Tillsammans hjälps vi alla åt att skapa en bättre värld till de som behöver det som mest, avslutar Emilia.
Frälsningsarmén i Sverige finns i cirka 70 städer/kommuner med 113 verksamheter. Det är församlingsverksamhet med gudstjänster och gruppaktiviteter för alla åldrar.
Kåren/församlingen driver dessutom olika former av öppet socialt arbete. Av de 113 verksamheterna sker detta i större omfattning i 37 av dessa. Kårens sociala arbete riktar sig till olika målgrupper utifrån det lokala behovet. Det kan vara insatser för barn, ungdomar, arbetslösa, kvinnogrupper, äldre och ensamma och vi tar även emot ekonomiskt hjälpsökande.
Dessutom finns 20 sociala institutioner varav de flesta med heldygnsomsorg för missbrukare, men även för föräldrar och barn samt ungdomar i riskzon.