Brandmannens knep efter skadan: ”Nu har jag inga begränsningar”

Foto: Sven Åke Nordenmark

Som brandman förväntas du vara i fysiskt toppskick och alltid redo att rädda liv. Därför blev det besvärligt för Anders Eriksson när han skadade sin fot. 
För snart sex år sen upptäckte han en sula som förenklade både hans träning och arbetsdag.
– I dag kan jag göra allt jag vill.

Att påstå att Anders Eriksson, 39, lever ett aktivt liv är en kraftig underdrift. Vasaloppet har det blivit några gånger när han tävlat i längdskidåkning för IFK Mora. Sen blev det multisport med löpning och paddling. Men så fick han en träningsrelaterad knäskada för några år sedan och sadlade om till cykling. Nu tävlar han mountainbike sedan tre år för Cykloteket.
– Jo, jag ägnar mycket tid åt sport, säger han.

Fysiska påfrestningar
I jobbet som brandman ingår minst en timmes obligatorisk träning på arbetstid.
– Det är viktigt att hålla sig i form som brandman eftersom det är en del fysiska påfrestningar som ingår i jobbet, säger han.

Under ett vanligt arbetspass kan det gå flera larm om bland annat bil-, lägenhets- eller villabränder samt automatlarm och trafikolyckor och då rycker brandkåren ut.
– Vi arbetar då och då i rökiga miljöer där det brinner och då får vi släcka bränderna så fort det går. När det gäller lägenhetsbränder och bränder i villor går vi alltid in med utgångspunkten att det kan finnas någon som är kvar. Vi söker alltid av ifall det är någon kvar där inne, säger han.

Även om det inte är särskilt ofta det händer att det blir övertänt, så behöver det alltid finnas beredskap för att använda stegbilen för att evakuera från balkongen. Alltid beredd på att ta i fysiskt för att rädda liv.

”Det gjorde fruktansvärt ont”
Därför blev det besvärligt när Anders Eriksson för sju år sedan drabbades av problem med hälsenan och med hälsporre, som är en smärta under hälen och vanlig hos de som tränar mycket. Smärtan beror på att hälsenan är irriterad och spänd och leder till att det gör ont när man belastar foten.
– Det gjorde så fruktansvärt ont. Speciellt under de utryckningar som drog ut på tiden och jag stod stilla länge och väntade, säger han.

Så träffade han Jan Forsman, som är ortopedskotekniker på Teaomolmed Torsplan i Stockholm. Han visade speciella sulor och inlägg som fungerar i vanliga skor.
– Jag var nyfiken och intresserad av vad han höll på med, så jag började prata med honom. 
Vill du också veta mer om sulorna? Klicka här

Håller foten på plats
Det slutade med att Jan Forsman fick hjälpa Anders Eriksson att prova ut tre olika sulor: En tjock variant som han använder till vardags på jobbet och när han promenerar, en som är lite tunnare som han använder när han tränar och en riktigt tunn han använder när han cyklar.
– Sulan hjälper foten att tillsammans med bra och stabila skor att hålla foten på plats och avlastar. Det är enkelt att ta ut sulan och flytta över den till andra skor. Jag har haft mina sulor i snart sex år och kan göra allt det jag vill utan begränsningar.
Behöver du också en avlastande sula? Läs mer här