Få tid att andas med The Soul SpaceLivet är stressigt för många. Vi springer från plats till plats, från uppgift till uppgift – utan att stanna upp, andas och känna efter. För att få chansen att göra det finns The Soul Space, unika yogaretreat på tre olika platser i världen.
– Det är en helhetsupplevelse för kropp, själ och hjärna, säger skaparen Josefine Bengtsson.

”Har jag tid?”. En fråga som du säkert har ställt dig själv ett flertal gånger. Vardagen är ofta stressig – och med jobb, skola, barn, aktiviteter och hobbies kan dagarna gå i ett. Josefine Bengtsson levde för ungefär tio år sedan ett hektiskt Stockholmsliv där hon aldrig hann stanna upp och känna efter. Hon studerade på Handelshögskolan och var konstant stressad. Ett jullov åkte hon till Thailand på semester, där hon träffade en yogalärare på stranden. Josefine och hennes reskompis bestämde sig för att prova yoga – något som hon aldrig kommit i kontakt med tidigare.
– Jag kände att det var något helt annat än det jag gjort tidigare. Jag var fascinerad av yogalärarens närvaro, och eleverna hade ett glitter i ögonen, minns Josefine.

”Mer än bara yoga”
Väl hemma i Stockholm beslöt Josefine sig för att lära sig mer om yogan och allt som hör till. Hon läste böcker, yogade, mediterade och kom mer och mer in i en ny livsstil där stressen fick ta ett stort steg tillbaka. I dag är Josefine en stor och uppskattad profil inom yoga och har skapat The Soul Space, som arrangerar yogaretreat på tre olika platser: på en ö i Stockholms skärgård, på ett slott i Frankrike och på en egen strand i Indien.
– Det är mer än yoga. Det handlar om att ta tid och rikta uppmärksamheten inåt, släppa det externa, att få vara i tystnad, sluta ögonen och röra kroppen, berättar Josefine och tillägger:
– Det är verkligen en helhetsupplevelse för kropp, själ och sinne.

Kolla in The Soul Space på Instagram @thesoulspaceretreat

Skapar en egen bubbla
Alla retreatcenter har olika natur och klimat, men oavsett om du väljer att åka till Indien, skärgården eller Frankrike så får du samma upplevelse av komma bort från vardagen. Josefine beskriver dem som bubblor där harmoni skapas automatiskt. Det finns inga andra hus eller bilvägar i närheten. Man lägger mobilen åt sidan, behöver inte tänka på hur man ser ut och får en riktig paus från samhället.
– Här kan vi bara vara. Vi skapar ett space där vi får möjlighet att gå djupare. Det är precis vad jag själv har saknat, förklarar Josefine.


Många älskar tystnaden
Josefine berättar att varje dag ser likadan ut, oavsett plats. För att skapa en rutin finns ett schema man går efter. Dagen börjar klockan halv åtta med att deltagarna blir väckta harmoniskt med en så kallad klangskål. Inga brutala mobilväckarklockor förekommer. En halvtimme senare börjar första klassen, följt av meditation, frukost, och ett längre yogapass. Alla aktiviteter fram till eftermiddagen sker i tystnad. På kvällen har man en lugnare yogaklass följt av middag.
–Majoriteten av alla som kommer på retreat älskar tystnaden. Du får fokusera på dig själv, behöver inte ta hand om någon annan eller ta socialt ansvar i situationer. Istället för känslan av att du måste säga något om det blir stelt så får du för en gång skull chansen att bara vila i dig själv, säger Josefine.

Inget rätt eller fel
Retreaten är till för alla – även dig som aldrig någonsin provat yoga. Du behöver inte vara rädd för att du ska göra bort dig eller inte passa in.
– Faktum är att det är många som åker på våra resor som aldrig någonsin har gjort en enda yogaövning. För att alla ska få chansen att känna sin egna kropp inifrån så bär vi ögonbindlar på majoriteten av alla klasser, ett sätt att släppa prestation, perfektion eller vad vi skulle kunna definiera som rätt eller fel. På yogamattan finns, för en gång skull, inget rätt eller fel utan det som betyder något är hur det känns i din kropp och hur du mår i stunden, säger Josefine.

Datum för årets retreat

Stockholms skärgård
2–5 maj
9–12 maj
16–19 maj 
30 maj–2 juni
Boka här

Frankrike, Château du Grand Val
29 juni–6 juli
6 juli–13 juli
Boka här

Indien, Khola Beach
Retreat från oktober–mars. Mer info kommer.

Kontakta oss:
retreat@thesoulspace.com

Följ oss på Instagram
@thesoulspaceretreat
@josefinesyoga