Upplev sommaroperans mystik och intriger – på vackra Läckö Slott

Foto: Jesper Anhede.

Nu har du din chans att för en kväll få bjudas in till 1800-talet och en tidsenlig maskeradbal med mystik, intriger och kungamord. Under sommaroperan på Läckö Slott 2020 kan du se den melodiösa föreställningen ”Tintomara” – och magin behöver inte vara slut när föreställningen är det.
– Upptäck mer av magiska Läckö Slott vid Vänern genom att boka ett operapaket, säger Lisa Mikko på Destination Läckö-Kinnekulle.

Läckö Slott är inte bara känt för sina operaföreställningar – det är dessutom framröstat till ett av Sveriges vackraste slott med sin barocka stil och sitt läge på en klippa vid Vänern. Sommaren 2020 kommer operan ”Tintomara” spelas på slottets borggård, känd för sin underbara akustik – men opera är inte det enda som finns vid slottet.

– Här kan man gå på långa promenader i den vackra och unika slottsträdgården, som även odlar grödor till slottets restaurang Hvita Hjorten, säger Lisa Mikko på Destination Läckö-Kinnekulle. Hon berättar att restaurangen serverar rätter på råvaror från lokala bönder och jägare, utöver grödor från trädgården – och äter du här har du dessutom en sagolik utsikt över Vänern.

Kika in i Läckö Slott – så här ser det ut

Historiskt berättande av Almqvist
Operan ”Tintomara” handlar om den androgyna Tintomara och hennes inblandning i mordet på kung Gustav III år 1792. Den är baserad på boken ”Drottningens juvelsmycke” av Carl Jonas Love Almqvist – som också skrivit ”Det går an”. 1973 gjordes ”Drottningens juvelsmycke” om till en opera av Lars Johan Werle och hade urpremiär på kungliga operan samma år.

Carl Jonas Love Almqvist är mest känd för sin roman ”Det går an”, där en kvinna kräver ett jämställt äktenskap på 1800-talet – men ”Drottningens juvelsmycke” anses av vissa vara hans främsta verk och det räknas ibland som Sveriges första historiska roman. Almqvist hade släktingar som var på plats under den ödesdigra natt då kung Gustav III mördades och därför hade han en unik inblick för att skriva sitt verk.
– Att uppleva det melodiösa händelseförloppet under bar himmel i sommar kommer att bli ett minne för livet.

Operafesten har premiär lördag 11 juli och spelas därefter tisdagar & onsdagar samt fredagar & lördagar till och med lördag 1 augusti. Biljetterna släpps 2 december – köp dem här

Prisvärda operapaket
Sommaroperan på Läckö spelas under bar himmel vid vackert väder – men Lisa berättar att det inte bara är borggården som är värd ett besök. Barockslottet med sina anrika medeltidsvalv har både skatt- och rustkammare och en otrolig utsikt över Vänern.
– För att få ut så mycket som möjligt av din vistelse på Läckö Slott kan du ta del av slottets operapaket där biljett till operan, trerättersmiddag eller kallskuren operatallrik, inträde till slottet och övernattning ingår. Om du tar med dig hela familjen kan barnen dessutom ge sig ut på en spännande skattjakt och familjen kan skapa minnen för livet.

Läckö Slott

På en udde i Ekens skärgård i Vänern strax utanför Lidköping kan du besöka Magnus De la Gardies barocka Läckö Slott. Här kan du vandra omkring i slottsträdgården, gå på konserter och äta på restaurang Hvita Hjorten. På naturum Vänerskärgården - Victoriahuset kan du lära mer om Kållandsös och Vänerns unika natur- och kulturmiljö.

Läs mer