Välkommen till Säter – där julen är som förr
Årets mysigaste tid är här och nu kan du se en julmarknad som många önskar uppleva. Säters julmarknad har anor sedan lång tid tillbaka. Här får du en sagolik julmarknad i en historisk stad som andas tradition.

– Många säger att det är som en sagovärld när de kommer till Säter, berättar Josefin Enström, en av de som jobbar med att årligen anordna julmarknaden.

Säter, beläget i natursköna Dalarna, är en stad som värnar om sitt arv sedan 1600-talet och är en av landets bäst bevarade trästäder. Julmarknaden i Säter har en lång tradition, där trähusen som ramar in julmarknaden skapar en sagolik känsla och får dig att färdas bakåt i tiden. Bland marknadsstånden i gammaldags stil hittar du bland annat lokalproducerade mejeriprodukter, rökta delikatesser, keramik, smide, svepaskar, äkta nougat, fårskinn, ull och garn.

– Staden myllrar av knallar som bjuder på närproducerat och egentillverkat. Du kan köpa kolbullar, varm choklad, lingonglögg och mycket annat gott.  Slå dig ned en stund och ta in den mysiga och genuina julkänslan, säger Josefin och fortsätter:

– Hela staden har en kulturhistorisk charm som andas tradition, något vi vill förmedla till våra besökare. Det är mysigt, genuint och man får lätt en julkänsla här.

Klicka här för att läsa mer om julmarknaden

Magisk julskyltning
Julskyltning är en gammal tradition i Sverige som självklart görs i Säter på det sätt man kommer ihåg från förr.  De små genuina butikerna i den gamla trästaden bygger upp magiska julskyltfönster som täcks av på första advent. Besökarna promenerar runt i staden och lägger sin röst på det skyltfönster de tycker om allra bäst.

– Butiksägarna förbereder sig i veckor, det här älskar de att göra och kvaliteten är hög. Det är inte bara en produkt som ställs ut i skyltfönstret, utan butikerna skapar verkligen julmagi, säger Josefin.

Aktivitetsfyllt kulturprogram
Utöver en mysig julmarknad och julmagi i skyltfönstren kan du som besöker Säter ta del av det aktivitetsfyllda kulturprogrammet. Här spelas det julteater, julkörer sjunger och julkonserter bjuds i sann gammaldags julanda. Barnen kan smyga in i den mysiga halmlabyrinten, åka häst och vagn som förr och träffa julens djur. Självklart finns också tomtemor på plats och tar emot barnens önskelistor.

– Många kommer med bil eller tåg eftersom vi bara ligger två timmars restid från Stockholm till exempel. Det går alldeles utmärkt att ta en dagsutflykt och promenera i staden, men många bokar också hotellpaket med julbord. Här får du verkligen besöka en gammaldags stad som andas tradition. En värld där Kajsa Kavat kunde sålt sina karameller, avslutar Josefin.

En tradition sedan många år är julmarknaden med gammeldags inramning som arrangeras på första advent när det också är julskyltning. Marknaden på Rådhustorget, Lions traditionsenliga ”famnen full”, luciakröning, Tomtemors halmlabyrint, app-jakt med QR-koder i kvarteren, teater ”Julmysteriet” stämningsfull julmusik samt eldar & marschaller.

En av jultraditionerna i svenska städer är julskyltningen. Förr i tiden var skyltsöndagen när fönstren avtäcktes för många näst intill helig. Nyfikenheten var stor och precis det kan man fortfarande uppleva i Säter. Butikerna jobbar febrilt med sin skyltning långt in på kvällarna för att utmana varandra i tävlingen om vem som, enligt besökarna, har det finaste fönstret.

Så varmt välkomna att besöka Julmarknaden & Julskyltningen första advent för att sedan komma åter under december då vår stad erbjuder julhandel i alla mysiga butiker i lugn och ro.