Thomas, 54: ”Juicen gjorde mig 32 år yngre på tre månader”Efter tre år i Indien flyttade Thomas Sjölander hem till Sverige – och drabbades av en hjärtinfarkt.
Medicine doktor Olle Haglund tipsade om att dricka rödbets- och lingonjuice och där föddes idén om RÅ.
– Sedan de här dryckerna lanserades har kunder ringt och berättat om hur de har blivit av med allt från sänkt blodtryck till sin diabetes, säger Thomas.

Thomas Sjölander bodde i Indien och var medföljande till sin fru som arbetade där under en treårsperiod. Han och kamraten Mats Tärning hade planer på att starta ett företag tillsammans men inte landat i vad de ville göra. 

När han dock kom hem till Sverige 2013 drabbades han av en hjärtinfarkt, bara fem timmar efter planet landat, då nyligen fyllda femtio år gammal.
– Det gick bra, men efteråt tog jag reda på varför jag drabbats och träffade medicine doktor Olle Haglund. Han mätte upp mina kärl och berättade att jag såg ut som en åttiofemåring inombords, säger han.
Vill du prova RÅ-sortimentet? Se alla produkter här

Olle rekommenderade honom att dricka juice från rödbetor och lingon, ett tips Thomas först trodde var ett skämt.
– Jag trodde att det var dolda kameran, men började läsa på och upptäckte att idrottsmän har druckit rödbetsjuice för att prestera bättre i över 15 år. Det fanns en mängd studier som visade på hur kärlen kunde vidgas av nitrater, som det är rikt av i bland annat rödbetor.

Blev 32 år ”yngre” på tre månader
Efter ha själv pressat och slabbat ner hela köket ett antal gånger mättes Thomas kärl igen efter tre månader, och resultatet lät inte vänta på sig. Kärlen var nu som hos en 53-åring, nästan som hans verkliga ålder. Vid senaste mätningen var Thomas kärl lika mjuka som hos en 43-åring.
– Ja, jag blir bara yngre och yngre, berättar Thomas och skrattar.
Vill du också testa? Här läser du mer om RÅ

Efter de positiva resultaten föddes idén om att skapa RÅ-drycker. Det blev nitraterna som öppnade dörren till affärsidén.
– Vi vill att fler människor ska få upp ögonen för alla fantastiska produkter som finns i vår natur.

De startade en produktion, först av rödbets- och lingonjuice i ett par olika kombinationer – bland annat med granatäpple. Det lade grunden för produktserien RÅ, som under åren har utvecklats och i dag erbjuds juicer av blåbär, aronia och tranbär, samt drycker med ingefära- och citronjuice.

Läkarna rekommenderar RÅ
Alla drycker tas fram i samråd med medicine doktor Olle Haglund och professor Karl E. Arfors, som har en stor kunskap om kroppen och hur den kan påverkas av bland annat det vi stoppar i oss. Nyligen tilldelades forskare på Karolinska institutet sex miljoner kronor av Hjärt- och Lungfonden för att forska mer om rödbetsjuice, man hoppas kunna ersätta mediciner med juice från just rödbetan.
– Affärsidén är att erbjuda rena, säkra juicer och drycker utan onödiga tillsatser baserade på aktuell forskning om hur olika bär, grönsaker och frukter kan påverka våra kroppar på ett positivt sätt, säger Thomas Sjölander.
Läs mer om RÅ och se sortimentet här

Trots att RÅ är relativt ny på marknaden har hyllningarna inte låtit vänta på sig. Thomas berättar att det ofta ringer in kunder som berättar att de har blivit av med sin typ 2-diabetes eller lyckats sänka blodtrycket och må bättre efter att ha provat drycken.

– Jag blev faktiskt påhoppad av en dam utanför mitt hem en gång, jag har bilder på produkterna på min bil och när jag kom ut till den en dag kom en dam och undrade om det var jag som höll på med juicerna. När jag svarade ja sa hon att jag hade räddat hennes liv. Hon hade varit sängliggande och knappt kommit ut innan hennes terapeut tipsade om RÅ. Nu hade hon gått ner 17 kilo i vikt och kunde gå ut på promenader. Sådana berättelser visar att vi kan göra skillnad med RÅ.