En av de vanligaste dödsorsakerna – så ofta drabbas en svensk av strokeVar 20:e minut drabbas en svensk av stroke.
Därför är det hög tid att stödja den livsviktiga forskningen så att färre insjuknar i framtiden. 
– Stroke kryper ner i åldrarna och 40 procent av de som drabbas får inte den rehabilitering
de behöver – det måste det bli ändring på, säger Kjell Holm, verksamhetschef
STROKE-riksförbundet.

Varje år drabbas 25 000 svenskar av stroke, vilket gör sjukdomen till en av de vanligaste dödsorsakerna. Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt och hjärnblödning. Symtomen kan vara förlamning i ansiktet eller en kroppsdel så som armen, svårigheter att tala, läsa, samt förstå tal. Konsekvenserna är förödande eftersom hjärnan styr alla våra funktioner och kan påverka vilken funktion som helst, beroende på skadans lokalisering och omfattning.
Mer viktig fakta om stroke

”Hjälper de drabbade”

STROKE-Riksförbundet är en ideell intresseorganisation som arbetar för att sprida kunskap om stroke, dess riskfaktorer, symtom och konsekvenser, samt att hjälpa de som fått stroke tillbaka till ett värdigt liv genom god vård och rehabilitering. Ett exempel är att varje år bidra med pengar till den viktiga strokeforskningen.
– Vi håller för närvarande på med att dela ut tre miljoner kronor för att stödja forskningen över hela landet, säger Kjell Holm, verksamhetschef STROKE-riksförbundet.
Läs mer om STROKE-Riksförbundet 

De senaste 15 åren har forskningen gått framåt, färre äldre insjuknar och STROKE-Riksförbundet kan se en del exempel på god rehabilitering för den som har drabbats. Tyvärr visar statistiken att det  ändå inte räcker till då många inte får den rehabilitering de behöver, samt att allt fler yngre drabbas av stroke. Du kan hjälpa till att ändra på det genom att ge ett bidrag till strokefonden, berättar Kjell Holm.

Stroke-Riksforbundet logga

STROKE-Riksförbundet är en ideell, partipolitisk obunden intresseorganisation för de som har fått stroke, anhöriga och andra intresserade. Vi arbetar tillsammans med våra 81 föreningar med medlemsstöd, informationsspridning och samhällspåverkan.

Så kan du förebygga stroke
  • Rör på dig dagligen
  • Undvik tobaksprodukter
  • Drick måttligt med alkohol
  • Håll koll på ditt blodtryck, vikten och dina kolesterolvärden
  • Undvik stress