Så vet du om du ska välja fast eller rörligt elpris

Hösten är nu onekligen här och med det kyligare vädret kommer högre elpriser och saftigare elräkningar. Många funderar på vilket som egentligen är det bästa valet – fast eller rörligt elpris?

Under årets varma månader är det få som ägnar en extra tanke åt elpriserna. När hösten nu gjort sitt intåg och vintern ligger runt hörnet är det desto fler som bävar inför tanken på de kommande elräkningarna, och funderar på vad som egentligen är bäst i valet mellan fast eller rörligt elpris. 

Ander Kaijser, vd på Kundkraft som förmedlar elavtal, reder ut fördelarna och nackdelarna med de båda alternativen.

Rörligt elpris billigare över tid 
Generellt är ett rörligt elpris billigare. Med ett fast elavtal slipper du elmarknadens svävningar och behåller samma pris trots att kyla drivit upp elpriserna, men i det långa loppet ser man att det rörliga alternativet blir mer fördelaktigt prismässigt. 

– Faktum är att de rörliga avtalen, trots vissa pristoppar, oftast blir billigare i längden. Med ett rörligt avtal får du dock vara beredd på prishöjningar och det kan vara klokt att ha en marginal i privatekonomin för detta, säger Anders Kaijser. 

Läs mer om hur du kan sänka dina elkostnader här

Då ska du välja fast elpris
Om du vet att du har en hög energiförbrukning kan det vara en bra anledning till att teckna ett fast avtal. Annars riskerar du att fastna med höga elräkningar om det rörliga priset skulle stiga. Sedan 2004 har 35 procent av fallen visat att ett fast avtal bundet på ett år är billigare i jämförelse med ett rörligt avtal enligt statistik från SCB, fram till april 2018.  Men under enskilda månader kan ett rörligt avtal vara betydligt dyrare än ett fast. 

– Vid en omförhandling av elavtal kan det var klokt att fundera över hur din förbrukning ser ut och sedan avgöra hur beroende du är av att veta priset i förväg. 

Kundkraft hjälper dig att slippa dyra elavtal
Kundkrafts elförmedlingstjänst gör det möjligt för dig att få hjälp av hundratusentals andra elkonsumenter i förhandlingen. Det elbolag som erbjuder lägst pris på grön el till Kundkrafts medlemmar får dig som kund i ett år.

– Det gör att du slipper hamna i dyra tillsvidareavtal och vi hjälper dig med bytet av elleverantör. Kundkrafts medlemmar har senaste året sparat 3600 kronor jämfört med om de varit inaktiva och haft ett anvisningsavtal under perioden 15 september 2017 till samma datum 2018 om förbrukningen 15000 kWh per år enligt snittpriser för anvisningsavtal från Energimarknadsinspektionen, avslutar Anders. 

Läs mer om hur du kan sänka dina elkostnader här

OM KUNDKRAFT
I mer än 19 år har vi på Kundkraft förhandlat el åt våra medlemmar. Vi har genomfört mer än 1 000 upphandlingar och 1,8 miljoner leverantörsbyten, så vi vet vad vi sysslar med.

Kundkraft startades av 3 privatpersoner och sedan 2010 är Kundkraft helägt av Schibsted Media Group.